Küçük Bir Kereste Fabrikasından Bugünlere Gelen Otomobil Devi Porsche’nin Bir Solukta Okuyacağınız Kuruluş Hikâyesi

Posted by

Oldukça beğenilen ve hemen hemen herkesin satın almak için can attığı Porsche markalı otomobiller; sahip olduğu menzil, maksimum motor hızı, gücü ve dayanıklılığıyla ön plana çıkar.

Peki Porsche, nasıl bir kuruluş hikâyesine sahiptir?

Porsche, 1947’de Ferry Porsche tarafından kurulmuştur.

Marka, kuruluşundan itibaren kendisini spor otomobil markası olarak tanımlamış ve devamlı olarak modellerini geliştirmiş, 1970’li yıllarda da spor otomobil üreticileri arasında zirveye yerleşmiştir.

Bu yıllar içinde piyasaya sürülen 911 modeli ile marka adına ilk büyük başarı elde edilmiştir. Ayrıca Porsche, 1950 ve 1960’lı yıllar arasında spor otomobile ek olarak traktör ve uçak motoru üretimi de yapmıştır.

Ferry Porsche’nin otomobil hikâyesi aslında 1947’de başlamadı.

1934’te Ferry ve babası Ferdinand Porsche, ilk Volkswagen otomobilini tasarlamışlardı. Ardından Ferry, kendine uygun bir otomobil bulamadığı için kendi arabasını yapmaya karar verdi. 

Kendi ismi altında otomobil üreten markanın ilk modellerinden olan Porsche 356’nın üretimi, Avusturya’nın Gmünd kentindeki küçük bir kereste fabrikasında gerçekleşti. Bununla birlikte 356 modeli, birçok kişi tarafından üretilen ilk Porsche olarak kabul edildi.

Yıllar boyunca otomobil üretimine devam eden markanın yolu, Volkswagen grubu ile 1969’da kesişti.

Öncesinde de yakın ilişkilere sahip olan iki markanın işbirliği ile Porsche 914 modelinde, Volkswagen motoru kullanıldı. Ardından 1976’da genişleyen işbirlikleri ile birçok Audi parçası, Porsche markalı otomobillerde kullanılmaya başlandı.

Özetle Porsche, günümüzde spor otomobil denilince akıllara ilk gelen markalardan biridir. Her gün yeni modeller geliştirmeye ve hâlihazırda satışta olan modellerini de iyileştirmeye devam etmekte.

Kaynaklar: Marka Fikirleri, Porsche

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir